lauantai 9. marraskuuta 2013

Viinakortti takaisin!

Suomessa yhden viinipullon tai pari saunaolutta kuukaudessa ostava maksaa lähes rangaistuksenomaista alkoholiveroa, joka on yksi maailman ankarimmista. Samaan aikaan Viron halpaa viinaa Suomen pimeille markkinoille rahtaavia autokolonnia laivataan maamme satamiin jatkuvana virtana. Lauantaisaunassa istuskellessani pohdin oman ratkaisuntapaiseni ongelmaan. Kyseessä on moderni viinakortti ja progressiivinen alkoholivero. Jos joku on jossain samanlaisen idean esittänyt, en vie häneltä kunniaa.

Tuloverotuksessahan progressiivisuus on vanha juttu. Mitä enemmän tienaat, sitä korkeammalla prosentilla maksat tuloveroa. Sama toimisi alkoholiverotuksessa. Mitä enemmän juot, sitä korkeammalla prosentilla maksat alkoholiveroa.

Miten tämä sitten voisi käytännössä toimia? Vanhimmat ikäluokat muistavat vielä Suomessa vuosikymmeniä sitten käytössä olleen viinakortin eli myymälätodistuksen. Siihen merkittiin kaikki käynnit alkoholiliikkeessä ja liiat merkinnät olivat liikkeen henkilökunnalle peruste kieltäytyä myymästä tai saattaa asiakas viranomaisten nuhdeltavaksi.

Moderniin viinakorttiin ei tällaista aspektia liittyisi. Sen sijaan kyseessä olisi kauppojen kanta-asiakasjärjestelmää muistuttava systeemi, jossa asiakkaan ostokset kirjattaisiin järjestelmään lukemalla viinakortti Alkon kassalla. Tiedot nollaantuisivat vaikkapa puolen vuoden välein. Ostosmäärä vaikuttaisi maksettavaan alkoholiveroon: puolivuotiskauden ensimmäisen pullon saisi yhtä halvalla tai jopa halvemmalla kuin etelänaapurista. Veroprosentti nousisi esimerkiksi kahdenkymmenen euron välein.

Aluksi järjestelmä olisi käytössä vain Alkossa, mutta halutessaan myös muut alkoholijuomia myyvät yritykset voisivat liittyä siihen. Näin varmasti tapahtuisikin, sillä tällöin yritykset voisivat myydä osan juomista huomattavasti pienemmällä verolla.

Viron-tuontia järjestelmä ei varmasti kokonaan lopettaisi, mutta ainakin se vähentäisi huomattavasti kohtuukäyttäjien kiusausta ostaa yksittäinen juhannuspullo vironmatkailua harrastavalta naapurin peralta. Jotain muutosta nykyjärjestelmään ainakin kaivataan, sillä tällä hetkellä tilanne on se, että alkoholivero ja Viron viinaralli kasvavat käsi kädessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti