torstai 5. tammikuuta 2012

The Trigger Effect - Kaikki yhteydet poikki (1996)






Blogin ensimmäinen elokuva-arvostelu on David Koeppin ohjaama The Trigger Effect vuodelta 1996.

Elokuvan suomenkielinen nimi, Kaikki yhteydet poikki, kuvaa hyvin tilannetta, johon päähenkilö Matthew (Kyle MacLachlan), hänen vaimonsa Annie (Elisabet Shue), heidän vauvansa Sarah sekä Matthew'n ystävä Joe (Dermot Mulroney) joutuvat. Kummallinen sähkökatko, jonka syytä tai pituutta kukaan ei tunnu tietävän, paitsi pimentää kaupungin, tekee myös puhelimen ja radion toimimattomiksi.

Katkos alkaa nopeasti haitata tavallisia arjen asioita, kuten reseptin saamista sairaalle Sarahille, mutta tilanteen pitkittyessä koko perusturvallisuus alkaa murentua ihmisten mielissä. Naapurustossa aletaan suunnitella linnoittautumista katkaisemalla tie, ja Matthew ja Joe, joka on muuttanut katkon ajaksi Matthew'n ja Annien luo, päättävät hankkia turvakseen aseen. Matthew, Joe ja heidän naapurinsa joutuvatkin puolustautumaan murtovarasta vastaan kohtalokkain seurauksin.

Tapauksen jälkeen Matthew, Joe, Annie ja Sarah eivät enää tunne oloaan turvalliseksi kotonaan, ja he päättävät matkustaa Annien vanhempien luo 800 kilometrin päähän. Matkan varrella he pysähtyvät tutkimaan hylättyä autoa polttoaineen toivossa, kunnes huomaavat, ettei se olekaan hylätty.

Elokuvan aihe sähkökatkosta on mielenkiintoinen. Se kertoo, kuinka ihminen unohtaa lait ja toisen ihmisen kunnioittamisen, kun ainoa päämäärä on henkilökohtainen selviytyminen kriisistä. Ihmisestä tulee eräänlainen villieläin. Vainoharhaisuus kasvaa, eikä asetta uskalleta jättää enää hetkeksikään. Kun tilanne vihdoin ratkeaa, mennyt pyyhkiytyy pois kuin paha uni.

Pidin elokuvasta, mutta sen katsottuani minulle jäi vielä tunne, että tämä olisi ollut aihe, johon olisi voinut paneutua vielä syvemmin. Lähtötilanne on niin herkullinen, että siitä olisi voinut kertoa vielä paljon enemmän. Elokuva on kuitenkin tällaisenaankin hyvä, tiivis paketti, joka tuo mieleen kutkuttavia "mitä jos" -kysymyksiä. Näillä perusteilla annan elokuvalle 7 tähteä.

--

Arvostelun kommentointi on ehdottomasti sallittu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti